18 juni 2011


Foto: www.fotoakuten.seSociala medier

Svenskar lär vara världsbäst på att använda och därmed tillbringa tid på sociala medier. Det finns undersökningar som påstår att vi tillbringar sex timmar per dag med att konsumera nyheter från olika plattformar på internet. Sex timmar per dag innebär att nästan all vår fritid går åt till att använda smartphone, dator, TV eller någon annan slags elektronisk pryl för att hålla oss sysselsatta och uppdaterade med nyhetsflödet. 

Den som är allmänbildad har hög social status. Allmänbildning ger mer status än en framgångsrik karriär eller ett långvarigt förhållande. Kunskap är makt. Att diskutera nyheter med sina vänner är populärt. Kunskap om både globala och lokala händelser är en viktig del av vår identitet. 

Istället för att läsa tidningar skaffar vi oss allt oftare information via internet. Men vad får vi för information om att läsa nyheterna på nätet? Aftonbladet uppmanar sina läsare att tipsa om en bilolycka i Växjö. Zlatans nya mål är en herrgård. Samtidigt som jag kan läsa att bostadspriserna faller så är det lätt för mig att hitta en länk med textreklam av redaktionellt utseende ”så får du råd att lyxrenovera". Det hålls partiledardebatt i Sverige. Dom faller i en uppmärksammad rättegång. Använder jag rätt BH så förbättras mitt sexliv. Jag kan få en perfekt solbränna. Jag läser en angelägen debattartikel, men lägger den till handlingarna. Expressen TV lägger upp länkar till läsarnas favoriter. Möt världens kortaste man, genomskinligt flyg är framtiden, badsugen björn svalkade sig i pool. Blir jag allmänbildad av att läsa sådant här? Borde jag inte stänga av datorn och läsa en bok istället?

Ungdomar föredrar sociala medier, data- och TV-spel framför att läsa böcker. Det har blivit allt svårare att motivera barn och unga till bokläsande. En bok är krävande att läsa. Den tar tid och ger kanske ingen omedelbar bekräftelse på samma sätt som ett dataspel eller facebook. I ett dataspel så lyckas eller misslyckas spelaren och får sin belöning eller bestraffning omedelbart. På facebook händer något nästan hela tiden. Någon gillar min senaste status. En vän har uppdaterat sin. Det förs en intressant diskussion i en grupp där jag är medlem. Facebook är per definition positivt. Det finns en gilla-knapp, men ingen ogilla- eller tröstknapp, för den som råkat illa ut. 

Användandet av sociala medier och dataspel kan liknas vid det som händer framför en enarmad bandit. Belöningar i form av vinster eller social bekräftelse varvas med förluster, straff eller utebliven belöning. Nyfikenheten hålls vid liv. Alltfler blir data- eller spelberoende och får svårare att koppla av och stänga av sociala medier. Familjens fredagsmys framför TV ersätts av tjafsfritt, men introvert ”dataumgänge". Killar i 25-års åldern sitter med stora laptoppar på tåget och tittar på en film eller något från SVT-Play, samtidigt som de fingrar på sin smartphone. Minsta lilla väntetid fylls av ”umgänge” med mobiltelefonen. Tekniken gör oss otillgängliga och isolerade från det som finns omkring oss. Fågelsång, ett leende från någon man möter eller en fråga om bussen är i tid eller inte existerar inte. Att ha flera telefoner med sig blir allt vanligare. En används som musikspelare samtidigt som en används för kommunikation eller spel. En mobiltelefon har begränsad livslängd. På 1970-talet var en telefon nästan en investering för livet. 4 personer skulle dela på en telefon som höll i 25 år. Hur länge håller en mobiltelefon idag? 2 år?

Språket utarmars. Ungdomar som är aktiva på sociala medier lär använda ca 200 ord, jämfört med ett normalt ordförråd på ett par tusen ord. SPRÅKAT UTARMARS!1!11!! OMG WTF LOL UNGDOMAR SOM ÄR AKTIVA PÅ SOCIALA MEDEIR LÄR ANVÄNDA CA 20 ORD JÄMFÖRT M3D AT NORMALT ORDFÖRÅD PÅ ET PAR 100 ORD!!1!!111 OMG WTF (översatt via http://ssshotaru.homestead.com/files/aolertranslator.html)

Jag har lärt mig otroligt mycket tack vare internet och hittat information som jag kanske inte skulle hittat annars. Via sociala medier så håller jag kontakt med personer som har samma intressen som vad jag har och bekanta som jag skulle förlora kontakten med. 

Paisley
Diskutera, tyck till, associera vidare på funderingen på forumet eller på vår Facebooksida.


Tillbaka till tidigare funderingar