Lalehfanten flyger över eken
     
Recension av Lalehs Sjung
Mina associationer och spontaniteter inspirerade av allt från elefanten till eken. 


Elephant
Associerar till medborgarrättskampen i USA. En låt full av energi, kamp och livslust. Det blir omöjligt att hålla kvar elefanten på marken.

Some die young
Livstråden den sköra, vibrerar, sträcks, vibrerar, håller....än. Men om den brister, skickas trådlösa ord in i framtiden, ord som minner.

Who started it
En pacifistisk protest med sand mellan tårna och tårar i ögonen.

Interlude och Samuel
Interlude ger en bakgrund och inledning till låten Samuel. Gospelinspirerat om skogsmannen Samuel som drar till staden spridande sin uppenbarelse. Kärlek, hågkomster från skog och sjö, samt ännu mer kärlek ska skydda mot urbana ulvar. Discodunket dundrar, men vågorna vinner.

Better life
Om flykten från hemlandet, “...this paradise caught in hell”, och hjältemodet det kräver.

Tre peaces, tre loves och en bonusblomma.


What you want
En nutidsuppdatering. Ett vägskäl i vardagen. Välj väg och ny vy.

In the comet
I ett sandkorn i rymden hittas förutom grus och is även rester från en cirkus och festkläder. Kanske rester från en fest på en annan planet, där vi inte bjudits in? En städerskas dröm bubblar upp i en såpbubbla. I såpbubblan syns sanningen: Vi består alla av rymdgrus och stjärnljus. Cirkustältet reses på vår tomt, vi sopar manegen och klär oss i stjärnans festkläder.

Vårens första dag
En hyllning till den nästan omättliga livslusten. Vårens första dag kan kanske smygas in i studentsångarnas repertoar vid majbålen?

Du följer med mig
Fantasin, det inre samtalet som ”fyller alla sprickor med tankar om hopp”. Den inre monologen, det egna självförtroendet som hjälper till att stå rycken när föränderlighetens vindar viner, hjälper till att stå rycken när det rycker i dörren.

Sjung
En sång till eken, symbolen för det förgångna, traditionerna. I längtans jord, med kärlekens sång, ovisshetens oro och framtidens hopp.

Favoritlåtar: Elephant, Some die young, Interlude/Samuel, Better life, Vårens första dag.

En skiva fylld av energi och hopp. Rösten kommer bäst till sin rätt när Laleh tar i ordentligt. Det gör hon verkligen här. Den har både kraft och fart. Kanske saknar jag intimitet här och där, en närhet som nog finns där, men som kanske skyms av den blankpolerade musiken. Rostigare och röstigare på nästa skiva? 

Förutom signeringarna fick jag också en extra cd med Lalehs alla tolkningar från Så mycket bättre, där jag än en gång bugar mig för Dahlgrencovern Ängeln i rummet. Ett extra tack för härligt hårliga bilder i texthäftet och bonusblomman bredvid peace & love.

Mats Klasson