10 november 2012

 
Guthries självbiografi
Boktips: Woody Guthrie Hela Härligheten eller Bound for glory


This train don´t carry no gamblers,
Liars, thieves and big shot ramblers;
This train is bound for glory,
This train!
Den amerikanske singer-songwritern Woody Guthrie levde mellan 1912 och 1967. De sista åren av sitt liv var han svårt sjuk och inlagd på sjukhus. Han skrev tusentals sånger och kom att bli en förebild för generationer av protestsångare och textförfattare, däribland Bob Dylan, Joan Baez, Bruce Springsteen och Billy Bragg. Jack Keroucs roman On the road sägs vara inspirerad av Bound for glory.

Hela Härligheten eller Bound for glory, som den heter på engelska, är Guthries självbiografi. Den utgavs första gången 1943 när Guthrie var på gränsen till att slå igenom. I boken berättar han om sin uppväxt i Oklahoma och hur familjen gradvis blir allt fattigare. Han berättar om de hårda åren som luffare i depressionens USA och hur han lär sig vad som är viktigt och vilka människor man kan lita på. 


Bokens originalomslag från 1943.Boken är brutal och självutlämnande, men samtidigt hoppingivande och medmänsklig. Guthrie är en skicklig berättare med sinne för detaljer och spännande episoder. Hans självbiografi är läsvärd både för hans sätt att skriva och berätta en historia och för att den betytt så mycket för generationer av musiker och läsare.

Några tips på klipp från youtube med anknytning till Guthrie:

Filmtrailer från 1976, som ger en god bild av Guthrie och den tid han levde i.


So long it´s been good to know you med Woody Guthrie.


Lew Dite framför This train is bound for glory


Billy Bragg och Wilco gör sin version av California Stars


Bob Dylans välkända hyllning till Guthrie Song to Woody


Mikael Wiehe spelar Det här är ditt land i Allsång på Skansen 2010


Paisley
Tillbaka till tidigare Lördagstips