25 augusti 2012

 
Bokmässan i Göteborg

Bokmässan i Göteborg anordnas i slutet av september varje år. 2012 är bokmässan öppen 27-30 september. Den pågår från torsdag till söndag. Torsdag och fredag förmiddag är vikt för branchfolk, verksamma inom bokbranchen, på bibliotek eller inom utbildningsväsendet. Allmänheten har tillträde till mässan fredag eftermiddag, hela lördagen och hela söndagen. Mest folk brukar det vara på lördagen. Totalt har bokmässan omkring 100.000 besökare varje år. Det är en upplevelse att gå på bokmässan vare sig man är boknörd eller inte. Boknörden frossar i böcker. Andra kan fascineras av mängden människor eller roa sig med att spana efter kändisar. Trots trängseln och det öronbedövande sorlet verkar alla besökare och utställare vara på gott humör.


Några tips för ett lyckat bokmässebesök. 
* Boka boende och tågbiljetter i god tid. Bokmässan är populär och många reser långt för att besöka den.

* Kör du egen bil, kom gärna tidigt, för att hitta parkeringsplats. P-hus Focus i anslutning till Svenska Mässan och Heden är två stora parkeringsplatser. 

* Räkna med att köa vid entrén, åtminstone på lördagen. 

* Ta gärna med matsäck för att slippa stå i kö för mat och dryck. 

* Ryggsäck eller väska med hjul för alla inköp underlättar. 

* Gå igenom programmet i förväg. Det finns på bokmässans hemsida. Kolla vilka författare som är aktuella och vilka tider de framträder. Gör en lista och prioritera. Det går inte att se allt. Det finns seminarieprogram och monterprogram. Seminarieprogrammen har entréavgift, medan monterprogrammen är gratis. Under söndagen är seminarieprogrammen gratis. Det är vanligt att författare signerar sina böcker under mässdagarna. 

* Många utställare lottar ut entré- och seminariebiljetter innan mässan bland sina följare på Facebook. Har man facebook så kan det alltså vara idé att gilla så många bokförlag som möjligt.

* Det finns lugnare områden på mässan och sådana där trängseln är större. Andra våningen och ytorna kring de litterära sällskapen brukar t ex vara lite lugnare. Det kan vara bra att veta om man vill dra sig tillbaka lite grand. 

* Stig Dagerman-sällskapet brukar ha en inbjudande monter där de bl a visar Dagermans skrivbord. 

* Shoppingtips! Kolla efter speciella mässerbjudanden och signerade böcker. Sådant som lika gärna kan köpas via internetbokhandlarna behöver inte prioriteras. 

* Ta gärna med kontanter. En del säljare tar kort, men inte alla. Uttagsautomater finns på Mässan, men det brukar vara kö till dem. 

* Sist men inte minst. Det viktigaste av allt. BEKVÄMA SKOR! Golvet är hårt och du går och står mycket. Klä dig inte för varmt. 

Paisley
Tillbaka till tidigare Lördagstips