11 augusti 2012

 




Köttgryta

En sån här lite gråkall och kulen sommar kan det vara gott med en mustig värmande köttgryta.

Den här gillar jag att laga, och den är lätt att variera efter eget tycke och smak.


Till fyra personer tar man cirka 800 gram grytbitar av fläsk och nöt. 
2 paket tärnat sidfläsk eller bacon.
2 jättestarka ölkorvar
1 oxbuljongstärning och 1 örtbuljongstärning.
5 dl grädde
5-8 stora potatisar
Några morötter och lökar.



Tag en stor stekgryta och bryn grytbitarna ordentligt. Slå på en halvliter vatten, släng i buljongtärningarna. Häll på grädden och sjud på låg värme i tjugo minuter.
Lägg sedan i hälften av sidfläsket som du brynt lite samt den starka ölkorven som du skurit i slantar.
Lägg även i morötter och lök som du skurit i bitar som känns lagomt stora.

Sen skall det stå och sjuda i en halvtimme eller tills köttet känns mört. Då skall man krydda med sina favoritkryddor, provsmaka och känna underbara dofter sprida sig i köket. Man kan mörka grytan lite med soja om den ser lite blek ut.
När det gått en kvart lägger du i potatisen som tärnats i fina små tärningar.

Nu får man vara lite noga och känna på potatisen när den känns färdig, så den inte kokar sönder. Ta av grytan när potatisen är mjuk och fin och avsluta genom att hälla i resten av det knapriga fläsket.

Jag brukar äta denna goda gryta tillsammans med ett mörkt öl och en varm grov baguette med cheddarost på. Men även här finns det ju mycket plats för egna ideer.

Låt det väl smaka!

Andersson




Tillbaka till tidigare Lördagstips