21 juli 2012

 
Loppis för specialister & amatörer

De senaste 20 åren har det blivit allt populärare med loppmarknader, återanvändning och andra-handsförsäljning. Den som är road av loppis upptäcker snart att det finns flera olika sorters loppmarknader.

Allmänhetens loppmarknad
Den här typen är vanligast i storstäder. Arrangören ansvarar för annonsering och hyr ut bord. Fasta säljare som alltid brukar stå på samma plats blandas med tillfälliga försäljare. Utbudet varierar enormt mellan de olika säljarna. Allt och inget finns till salu. De fasta säljarna letar ofta efter fynd hos de tillfälliga säljarna och det förekommer att en tillsynes betydelselös glasvas säljs om till ett betydligt högre pris. Att pruta är mer regel än undantag. Begagnade barnkläder och bortstötta leksaker dominerar utbudet. 

Bakluckeloppisen
Under de senaste åren har ”allmänhetens loppmarknad” fått en kusin i form av ”bakluckeloppisen”. Folk från trakten samlas på en bestämd plats och tid och säljer grejer direkt från bakluckan på bilen. Entusiasterna finns på plats redan innan loppisen öppnar och går metodiskt igenom utbudet i bil efter bil som kör in på parkeringsplatsen. Med lite tur kan den pryltrötte hitta hembakade kakor, kantareller till bra pris eller annat ätbart som kan förgylla tillvaron. Föreningar och skolklasser
Ideella föreningar och skolklasser anordnar ibland loppmarknader med skänkta varor för att få ihop pengar till sin verksamhet eller till olika aktiviteter. En del föreningsloppisar har arrangerats i åtskilliga år och nästan blivit institutioner på bygden. Andra är mer tillfälliga. Utbudet varierar.

Loppis och antikt
Skylten med texten ”Loppis och antikt” förekommer både i tätorter och i dikena ute på landsbygden. I sämsta fall leder den till en minimal loppmarknad med tio begagnade blomkrukor i ett garage 3 kilometer in på en illa underhållen grusväg, i bästa fall till en charmig och välordnad butik med en kunnig och serviceinriktad innehavare. 

Nätloppis
Andrahandsförsäljningen har även hittat in på internet. Förutom sajter som Blocket och Tradera finns även lokala loppgrupper på Facebook. 

Välgörenhetsloppis
Det finns ett antal välgörenhetsorganisationer som driver loppmarknader för att få in pengar till sin egen verksamhet och olika biståndsprojekt. En del av organisationerna t ex Myrorna, Stadsmissionen, Emmaus, Erikshjälpen och Röda Korset är mer eller mindre rikstäckande. Andra är lokala och verksamma på en ort. Storlek och öppettider varierar. En del loppisar är stora som varuhus, andra ryms i en mindre butikslokal. Utbudet skiftar beroende på organisationens förutsättningar. En del säljer möbler, andra inte. Röda Korset ”Kupan" brukar även bedriva social verksamhet lokalt. Kupan serverar ofta billigt fika och fungerar som träffpunkt. Ibland finns även olika workshops med t ex återbruksslöjd hos ”Kupan”. 

Tips till köpare
Det finns två köptips. Antingen köper du det du vill ha och inte behöver eller också köper du det du vill ha och behöver. 

Tips till säljare
Prismärk varorna innan försäljningen. Ta med plastpåsar, gärna i form av en rulle kraftiga soppåsar med handtag och en väl tilltagen växelkassa. Erbjuder arrangören inte stolar så ta med något att sitta på. En midjeväska är perfekt att ha växel- och försäljningspengar i. 

Paisley
Tillbaka till tidigare Lördagstips