7 april 2012

 Tips för att bli en tant


Den riktiga tanten är född någon gång mellan 1910 och 1929. Hon är sinnebilden för ett rejält fruntimmer, en flitig person med hög moral som gör rätt för sig och besitter en hel del civilkurage. Tanten var ofta en hemmafru med arbetarklassbakgrund. Knappa omständigheter gjorde henne till en mästare på att spara, återanvända och ta tillvara. Tanten syr själv, stoppar strumpor, virkar grytlappar och lagar rejäl mat från grunden. Hon är okänslig för trender och praktiskt lagd. 

Det börjar bli dags att ta fram tantens värderingar igen. Virka ett par grytlappar av det upprepade garnet från en utjänt bomullströja (det är avkopplande att handarbeta), laga kalops till söndagsmiddagen, bjud på smörgåstårta och baka kakor att äta till fredagsmyset framför TV:n. Vem har sagt att kilovis med köpegodis skulle vara bättre än en sats chokladbollar?


Den som behöver hjälp på traven för att hitta sitt nya jag som tant kan leta efter lämpliga tillbehör på loppis. Hatt och kappa är kanske att ta i, men den intresserade brukar kunna hitta både användbara receptsamlingar och sockersöta grytlappar på loppis. Känns inte loppmarknaden som ett inspirerande förstahandsval så rekomenderas Elin Eks bok Supertanten. Förutom beprövade recept innehåller den allt en blivande tant behöver veta om andra tanter, bärplockning och vikten av att använda hård tvål istället för flytande.

Paisley
Tillbaka till tidigare Lördagstips