Julöl snart på hyllorna

Norra Europas starkast skinande stjärna på ölhimlen just nu är Mikkeller, som består av en ung dansk bryggare, Mikkel Borg Bjergsö. Han brygger öl utan eget bryggeri och producerade förra året över 80 olika öl.

Julen är en av de mest intressanta tiderna på året för ölälskare. Den 14 november och 1 december är två spännande datum. Då släpps två julöl från Mikkeller på Systembolaget. Den första är en mörk belgisk ale och heter Santas little helper och doftar sött och har en balanserad smak av kryddor och choklad. (art.nr 11354 pris 43,50 kr)

– Det var min absoluta favorit bland julölen förra året, säger Jonas Danielsson som arbetar som ölförsäljare på Brill & Co med en ölportfölj på runt hundra märken där Mikkeller är en.Mikkeller Fra____ Til ____ (art.nr 11028 pris 42,90 kr) är deras andra julöl som är en porter av både rostad malt och korn. Den har toner av kanel, stjärnanis och koriander och är nästan svart till färgen.

– Det är en perfekt gåva till öl-intresserade vänner. Bara 3408 flaskor kommer säljas på ett fyrtiotal systembolag, säger Jonas Danielsson.

2004 började Mikkel Borg Bjergsö och Kristian Klarup Keller hobbybrygga öl tillsammans i källaren och fick senare stort genomslag. Efter tre år hoppade Kristian Klarup Keller av för bli musikredaktör istället. I dag är Mikkeller och dess öl erkänd världen över. Deras mångfacetterade uttryck i smak har att göra med att Mikkel Borg Bergsjö varit kemi- och fysiklärare. Istället för kopiera andra smaker provar de egna varianter hos olika bryggerier de samarbetar med. 

– Min absoluta favoritöl är Mikkellers American dream som vann guld på Stockholms öl- och whiskeymässa både 2010 och 2011. Tyvärr finns den inte på Systembolaget men kan beställas. Mikkeller har nått lite av rockstarstatus bland bryggare, säger Jonas Danielsson.

Feffe Kaufmann

Praktiskt skrivande med Torbjörn Haag
Övningsartikel på 1500 – 2000 tecken om tobak eller alkohol.