Kafékvarten 1

 

Jag söker ETT ÅR

3 poäng: Prinsessbrudar och skridskoguld
2 poäng: Olympiskt
1 poäng: Haga och Innsbruck

Rätt svar: 1964. 
Jonny Nilsson vann 10.000 m på skridsko vid vinter-OS i Innsbruck. Två av "Hagasessorna", Margaretha och Désirée, gifte sig det här året.

Jag söker EN LÅTTEXTFÖRFATTARE

3 poäng: ….give me…
2 poäng: Björn Borg
1 poäng: Broder K.

Rätt svar: Kenneth Gärdestad.
Låten på 3 poäng var "Come give me love" där endast titeln och refrängen är på engelska, övrig text på svenska. Ted Gärdestad, som sjöng den, var också en duktig tennisspelare och mötte bl a Björn Borg i någon Kalle Anka-turnering. Teds "broder K." var förstås Kenneth som skrev låttexterna medan Ted stod för musiken och sången.

Jag söker ETT EVENEMANG/EN HÄNDELSE

3 poäng: Inte skjuta upp
2 poäng: I skogen
1 poäng: Taggare

Rätt svar: Älgjakten.
"Inte skjuta upp" har två innebörder. Dels bör man ju inte skjuta upp i luften om älgen ska prickas, och dels skjuts älgjakten inte upp eftersom den endast pågår några dagar i september-oktober varje år (beroende på var i landet man bor).   

 

Jag söker ETT ORDSPRÅK/EN FRAS

3 poäng: Rödbär
2 poäng: Utan socker
1 poäng: Röddjur

Rätt svar: "Surt sa räven om rönnbären" eller en lite längre variant jag hörde som barn: "När räven är mätt, är rönnbären sura.".
Den sistnämnda kanske mer framhäver att räven inte vill erkänna att han inte vågar smaka på de sura rönnbären. En mer avslöjande formulering när man säger det på det sättet.

 

Vinnare: Tompa 5 poäng.
(som var snubblande nära att ta ytterligare två poäng med gissningen Ted Gärdestad.)