Bokscen Jönköping

Nystartade bokförlaget Duodito stod bakom arrangemanget bokscen i Jönköping, för att fira utgivningen av förlagets böcker. Bokscen anordnades på kulturhusets vind, i tändsticksområdet, ett centralt beläget fd industriområde, i närheten av järnvägen och Vättern. Helena och Peter Dahlstrand som äger förlaget har tidigare givit ut en bok Älskade ungar på annat förlag. De startade sitt bokförlag för att deras bok skulle kunna fortsätta att spridas och finnas kvar. Boken är baserad på dagboksanteckningar och handlar om hur det är att ha barn med olika funktionshinder, bl a svår allergi och neuropsykiatriska funktionshinder. Det finns nästan inga böcker skrivna ur föräldraperspektiv om det här. Tanken är att deras bok ska fungera som vägledning för föräldrar till barn med funktionshinder och även kunna läsas av personal inom t ex landstinget, försäkringskassan och skolan och andra kommunala förvaltningar. I samband med bokscen presenterades uppföljaren Ska det vara så här.
Duodito kallar sig själva ”Det lilla förlaget med de viktiga berättelserna”. I samband med att de skulle ta över utgivningen av sin egen bok Älskade ungar, så insåg de att det saknas bokförlag inriktade på berättelser om personliga erfarenheter. 


...i dina spår... berättar Kristina Grahn om att förlora ett barn. Vad händer i en relation när något sådant sker? Vad händer med en själv när man tvingas se livet på ett nytt sätt? Boken är delvis skriven i brevform, empatisk, inkännande, medmänsklig. Med stark andlig närvaro läser Kristina läser några delar ur boken. ”Jag blir orolig för er, ni glömmer väl inte att andas”, säger hon till publiken.


Theresa Jörgensen har skrivit den skönlitterära boken ungdomsboken, som vänder också vänder sig till vuxna, Istället för ensam. Boken handlar om klasskamraterna Kevin och Sara och baseras på det faktum att två av tio barn växer upp i familjer med missbruk. 


Desirée Fredlund presenterar sin humoristiska inspirationsbok Refuserad som bl a handlar om kampen för att få hennes roman om My utgiven, tidningen Amelias inställning till människor som gör verklighet av sina drömmar och hur man tillreder en älgmule.


I samarbete med Linköpings Universitet och Anders Textorius har DuoDito förlag genomfört tävlingen ”Nutidsnovellen” under läsåret 2010-2011. Uppgiften har varit att anpassa teman från litteraturhistorien, t ex barock, renässans och naturalism, till nutid. Ett syfte med novelltävlingen har varit att höja novellens status i Sverige och att ge tävlingen en kultursidesliknande inramning. Månadsmästare har korats och vinnarna i deltävlingarna har gått vidare till en final med läsaromröstning på internet. 

Bokpresentationerna varvas med musikframträdanden och korta teaterstycken som bygger på texterna Dahlstrands böcker Älskade ungar och Ska det vara så här. Kärlek i vardagen, oro för barnen, bemötandet från skolan...


Paisley